shutterstock_84135439

Naša strava je buď naším liekom, alebo jedom

Zamýšľate sa niekedy pri nákupe potravín, či to, čo kupujete je zdravé? Či to, čo ste pripravili svojim najdrahším im prospeje, alebo uškodí? Viete čo obsahujú potraviny, ktoré vkladáte do úst?
Veľakrát sa čudujeme, že nás niečo bolí, že sme ochoreli. Avšak nad zložením stravy sa ani trochu nepozastavujeme. Nedávame si do súvislosti jedlo a zdravie. Od chorých ľudí často počujem vetu: ,,Veď aj ostatní jedia to isté a nie sú chorí.,, Áno, nie všetci majú rovnaké následky z nešetrného zaobchádzania so svojim telom. Zlá strava sa však v neskoršom veku prejaví na každom organizme. Choroby neprichádzajú so starobou, ale veľkým nahromadením toxínov tele.

Vzdelávame sa, nasávame vedomosti z rôznych oblastí, ale akoby to najdôležitejšie nebolo pre nás podstatné. Načo sú nám školy, keď nevieme, že to najdrahšie čo vlastníme je naše telo? Zdravá strava a zdravie úzko súvisia. Naše telo funguje a žije z toho, čo do neho dáme. Jedlo je stavebným materiálom tela.

Myslíte, že keď budeme neprestajne jesť chemicky upravovanú, ja ju volám ,,mŕtvu,,, stravu, že naše telo bude stále dokonale zdravé? Môžeme donekonečna dobrovoľne prijímať otravu a pritom očakávať, že neochorieme?

Skúste do vášho auta natankovať niečo iné, než benzín, či naftu, napríklad nekvalitný lacný olej. Bude vám auto slúžiť rovnako dobre? Nepoškodili by ste motor? Stáva sa, že naše telo si ceníme menej viac ako naše auto.

Keď nám v určitom veku začnú vypovedávať službu oči, povieme si, že to je starnutím. Nedáme si však do súvislosti, že nie vekom, ale znečistenou pečeňou nám prestáva slúžiť zrak. Pečeň -ten dokonalý filter ľudského tela, rokmi už naozaj nestíha. Nielen pečeň, ale i obličky často pracujú nie na 100%, ale na 200%. Musia odstraňovať všetky škodliviny, ktoré my do tela nezodpovedne ,,hádžeme,,. Na starobu už potom tieto orgány nevládzu a niekde sa to v našom tele odzrkadlí. Vyhovoríme sa, že to je vekom. Nezamyslíme sa, že by to mohlo byť aj stravou.

Keď vás začínajú bolieť kĺby, či nevládzete vyjsť po schodoch, nenapadne vás, že by ste mohli mať v tých kĺboch usadeniny z nestráviteľnej potravy? A to už nevravím o ochorení srdca, o problémoch s trávením, či dýchaním, poruchami spánku, alergiami . . . Zvykneme hovoriť, že tieto choroby majú už často aj mladí ľudia. Bude to pravda, keď sa pozrieme na to, čo jedia. Naučili ich to jesť ich rodičia? Čo jedla matka, keď čakala dieťa? Mala pred počatím zodpovedne vyčistené telo, aby jej dieťatko bolo zdravé? Alebo sa aspoň v období tehotenstva stravovala zdravo?

Asi si kladiete otázku, čo je vôbec zdravé?

Ak sa začnete pýtať, prídu k vám aj odpovede. Ak sa nebudete o to zaujímať, budete stále žiť v nevedomosti. Choroby budete pokladať za nespravodlivé náhody a nezostane vám skôr, či neskôr nič iné, len sa sťažovať na osud.

Ja som sa začala zaujímať o to, ktoré potraviny sú zdravé, keď som mala malé deti. Chcela som im to najlepšie, chcela som im dať pevný a dlhodobý základ zdravia. Zisťovala som, čo jednotlivé potraviny obsahujú. Môj rozum mi hovoril, že žiadne É-čko, žiaden konzervant nie je zdravý. Dočítala som sa, že biely cukor u malých detí okrem chorých zúbkov zvyšuje agresivitu, dokonca že sa mení v ich telách na alkohol. Dala som si úlohu obmedziť, pokiaľ budem môcť, aby sa tieto zložky neukladali v telíčkach mojich detí. Z lásky som im nekupovala sladkosti. V tom období sa o zdravej strave ešte toho veľa nehovorilo. Teraz sú možnosti oveľa väčšie. Kto sa začne zamýšľať a hľadať, ten sa dozvie. Myslím, že netreba len slepo uveriť každému článku v časopise, či maličkej správe v TV- čo práve vedci zistili … Odporúčam si preveriť, že či ten, čo to hlása, naozaj prekypuje zdravím, alebo len uveril pochybnej správe, či dokonca na nej zarába.

Prestala som používať kravské mlieko a výrobky z neho. Zistila som a vyskúšala na sebe, že viac telu škodí ako prospieva. Okrem toho, že zahlieňuje organizmus, odčerpáva z tela vápnik. Áno, čítate správne, síce veľa vápnika obsahuje, no na strávenie ho spotrebuje viac a preto si ho musí organizmus ešte z tela vytiahnuť. Nezmanipulované štatistické výskumy hovoria, že osteoporózou sú postihnuté len ženy vo vyspelých krajinách, kde je spotreba mlieka vysoká. V chudobných afrických krajinách, kde ženy mlieko vôbec nepijú, osteoporózu ani nepoznajú. A to už nevravím o hormónoch, ktoré sa kravám dávkujú kvôli vysokej dojivosti. To je ten najväčší rozdiel medzi mliekom v našich obchodoch a mliekom našich starých rodičov. Vtedy kravičky nedávali také množstvá mlieka, ako dnešné ,,väznené,, kravy, ktorým sa odoberajú teliatka hneď po narodení. Vraj je to jeden z najsmutnejších plačov, keď krave (matke-zvierati) odoberú teliatko, aby mohla ďalej dobre a veľa dojiť. Škodíme nielen sebe požívaním mlieka, ale aj tým kravičkám. Každým nákupom ešte viac podporujeme ich utrpenie. Trvanlivé mlieko nepovažujem už vôbec za mlieko, je to len ,,mŕtva,, tekutina na zaplnenie brucha. Bolo v nej zabité úplne všetko, aj to dobré. Nerozlíšite, či má 5, alebo 10 rokov.

Keď som prestala jesť v roku 2007 mäso, často som počúvala, čo všetko bude môjmu telu chýbať. Dostala som sa na kurzy zdravého varenia k Petrovi Planietovi a bolo mi potešením sa dozvedieť, že dokonalejšou náhradou mäsa mi bude tanier varenej obilniny spolu so strukovinou. A tak som začala skúšať. Presvedčila som sa, že môjmu telu mäso nechýba a tak už šiesty rok varím namiesto mäsa rôzne druhy fazule, šošovicu, cícer, hrach… Pridám k tomu špaldu, pohánku, ryžu, pšeno, jačmeň alebo ovos. . . Vraj strukoviny nadúvajú? Nie je to celkom tak, oni čistia črevá. Ak ich má človek čisté, nemajú dôvod nadúvať.

Mäso som prestala jesť z viacerých dôvodov. Najhlavnejším bolo moje zdravie. Ani týmto spôsobom som nechcela dodávať do svojho tela antibiotiká, hormóny, či inú chémiu, ktorou sa zvieratká prikrmujú, aby dobre a rýchlo rástli. Veď už doktorka Budwig dokázala, že účinok liekov sa v potravinovom reťazci zosilňuje a najviac pôsobí na človeka. Ak niečo dáme zjesť zvieraťu, ktoré potom zjeme my, tak to má na nás silnejší vplyv ako na to zviera. Prečítajte si práce tejto významnej biochemičky, ktorá bola 7x nominovaná na Nobelovu cenu. Zaznamenané sú v tenkej knižôčke s názvom,, Ľanový olej, účinná pomoc proti rakovine…“

Potvrdila som si, že som sa začala po odstránení mäsa z môjho jedálnička cítiť lepšie. Môj zdravotný stav sa zlepšil. Už to by stačilo ako dobrý dôvod. Nik by ma už nepresvedčil, že pre človeka je mäso potrebné. Ja s mojou tráviacou sústavou som sa jednoznačne zaradila medzi bylinožravce. Ako som už spomenula, ak sa rozhodneme hľadať pravdu, informácie k nám začnú prichádzať.

Áno, súhlasím, aj kedysi sa chovali zvieratá pre človeka. Avšak nie takto a hlavne sa zabíjali inak. Nemuseli v rade jedno za druhým čakať na smrť a pozerať na bolesť svojho druha. Veď tá bolesť a strach toho živého tvora zanecháva stopy na jeho tele, v mäse, ktoré jeme. Znovu sa to obracia len proti nám. Premyslite si, či toto chcete podporovať. Ak sa rozhodnete pre mäso, odporúčam vám rozlišovať, ako bolo zviera chované, čo zabité, čím bolo kŕmené. Stotožňujem sa s myšlienkou, že mäso by mal jesť ten, kto to zviera dokáže aj zabiť. Tým, že sa rozhodnem si niečo kúpiť, tak podporujem všetko, čo je s tým spojené. Ak si kúpim kura, ktoré viselo za živa hore nohami za svojimi súrodencami a jednému po druhom usekávali hlavy, tak nesiem predsa zodpovednosť aj za toto, veď som to podporila svojimi peniazmi. Či sa mýlim? Chceme takúto stravu pre seba, pre svoje deti, pre ich deti? Chceme takúto kvalitu energie skrytej za tým všetkým?

O bielej múke sa veľa rozpisovať netreba. Všetci vieme, že upcháva črevá. Spolu s mliekom vytvára hrubú ,,betónovú,, vrstvu na stenách čriev. V črevách sú klky, kde sa vstrebávajú živiny vyživujúce jednotlivé orgány. Cez ten betón sa živiny nedokážu v klkoch čriev vstrebať. Čudujeme sa, ak máme niektoré orgány oslabené, či dokonca choré. Pýtam sa, keď toto všetko vieme, prečo sme bielu múku ešte stále nezamenili za celozrnnú, ktorá je bežne dostupná? Dokonca aj celozrnných cestovín je veľký výber. Pozor ale na celozrnné pečivo. Preštudujte si zloženie, či naozaj obsahuje celozrnnú múku, alebo len múku bielu a tmavé farbivo! Keď už kupujete, vyberte si vždy to lepšie a kvalitnejšie pre svoje telo. Nečakajte kým ochoriete.

Ďalšou dôležitou zložkou sú nápoje. Jediný kvalitný nápoj, ktorý naše telo potrebuje je čistá voda. Vôbec to nemusí byť voda, ktorá stála rok v plastovom obale! Ostatné predávané nápoje okrem vody neobsahujú nič, čo by prospievalo zdraviu, dokonca si myslím, že zdravie poškodzujú. Sú v nich už vyššie spomínané umelé príchute, konzervačné látky a cukor. To všetko nám škodí. Ešte doplním, že nie je dobré ju piť počas jedenia ani hneď po jedle. Ak jem, neriedim si potravu v žalúdku tekutinou, nezaťažujem si trávenie. Napijem sa pred jedlom, alebo až pol hodinu po jedle.

Najviac nám prospieva zelenina. Čím menej upravená, tým lepšie. Surová je najzdravšia. Ja si zeleninu vyberám na tržnici, väčšinou od babičiek, ktoré jej nemajú až tak veľa. Vyhýbam sa tej hypermarketovej, ktorá sa na zeleninu podobá len tvarom. Posledné roky som si ju začala sadiť. Vidím veľký rozdiel medzi tým čerstvým, alebo tým, čo bolo mesiac, či dva uložené v skladoch. Zeleniny sa nemôžete prejesť, môžete ju kombinovať so všetkým, vždy vám len a len prospeje.

Zelenina a ovocie, to je živá strava. Z nej budú aj bunky nášho tela živé a zdravé.

Ovocie by sa malo jesť samostatne na prázdny žalúdok, pred jedlom, nikdy nie po jedle. Ak sa je po jedle, tak kým príde rad na jeho trávenie, už hnije. Všetko jedlo potom kvasí, mení sa na kyselinu a celá masa sa v žalúdku začína kaziť. Citrusové ovocie by sme mali jesť len v lete, pretože nás ochladzuje. Neprospieva nám v zime, lebo ono pochádza z teplých krajín a jeho úlohou je zmierniť teplo. A my v zime nepotrebujeme telo ochladzovať. Všetky plody, ktoré pochádzajú z oblasti, v ktorej žijeme. sú najzdravšie. Vraj plodiny dopestované vo vzdialenosti väčšej ako 600 km nám viac škodia ako prospievajú.

Mŕtva strava je taká, ktorá neobsahuje nič cenné pre telo človeka, iba poteší chuťové poháriky a naplní brucho. Živá strava je tá, čo vytvorila príroda priamo pre človeka. Slúži pre jeho rast, pre jeho zdravie. Posilní nielen fyzické telo, ale pozitívne ovplyvňuje aj psychiku. Ja si vždy vyberám jedlo, ktoré je menej spracované, má k prírode bližšie. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny sú jedlom a liekom zároveň.

Ak chceme byť zdraví, nespoliehajme sa len na zázračné pilulky, ktoré nám pomôžu. Robme pre to niečo aj my sami. Starajme sa o svoje zdravie, o to, čo vkladáme do úst a bude to výživou pre naše bunky. Veď z čoho budeme zdraví, ak nie zo stravy? Od kvality našej stravy závisí kvalita našej staroby. Nemusí predsa človek odchádzať z tohto sveta chorý. Alebo sa to už stalo samozrejmosťou?

Ak už ste chorí, zmiernite stravou svoj stav a aj liečenie sa urýchli. Veď pri nevhodnej strave najprv musí organizmus vynakladať sily na zneškodnenie toxínov v jedle. Myslíte, že mu ešte zostane energia na vyliečenie?

Stravou sa môžeme vyliečiť, ale aj otráviť. My sami sa rozhodujeme, aké jedlo si deň čo deň vyberáme.

Naše telo je chrámom našej duše, tak sa k nemu aj chovajme.

Zamýšľate sa nad tým, či to čo jete, vám aj prospieva?

Myslíte si, že sme zodpovední za svoje zdravie?

Má podľa vás strava vplyv na zdravie?

Jana Strihová pre RealWoman

0 komentárov

Napísať komentár

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>