Viete, ako vaša chrípka súvisí s Vianocami?

Z každej strany v tomto období počuť o chrípkovej epidémii. Hovorí sa o tom, koľko je zatvorených škôl na Slovensku kvôli chrípke, aké hrozivé čísla chorých sú v jednotlivých krajoch… Žiaden odborník z oblasti zdravia sa, ale nezaoberá otázkou: “Prečo každý rok prepukne chrípka začiatkom nového roka ?”

Ja nie som odborník. No každodenne sama na sebe pozorujem, aký dôležitý je pre človeka výber stravy. Vychádza mi z toho jednoduchá odpoveď na moju otázku. Dôvodom najväčších chrípkových epidémií v mesiacoch  január a február je vianočné prejedanie. Na Vianoce máme napečené neodolateľné sladké dobrôtky. Nimi sa cez sviatky vykrmujeme. Niektorí len zobkáme. No i to zobkanie sa vymyká z celoročného návyku nášho tela. Napĺňane ho veľkým množstvom cukru a prepečených tukov. Telo vydáva veľa energie na trávenie. Nestíha si pri tom udržiavať aj imunitu. Okrem toho tieto jedlá sú mŕtve a nie sú dobrým stavebným materiálom pre telo.

Kedysi som i ja milovala to vianočné pečenie. K jedným keksíkom som pridala ďalšie, ešte ďalšie, vyskúšala nový recept. Zrazu toho bolo viac, než zje vianočná návšteva. Veľmi dobre viem, čo tie vianočné dobroty obsahujú. Tie suché keksíky nie sú o nič lepšie ako tie krémové. Obsahujú prepálené tuky. Pečú sa predsa pri vysokej teplote. Len tie tuky nevidíme a necítime. Zvyčajne to bývajú tie neprirodzené – umelé rastlinné tuky ako Palmarín, Hera, Cera a podobne.

Pri mojom skúmaní, čo je zdravé som sa dozvedela, že sú pre ľudské telo veľmi škodlivé. K tomu doplním, že aj tie bežne predávané rastlinné oleje v potravinách nám škodia. Napriek tomu, že sú vyrobené zo semiačok rastlín, úpravou pri vysokej teplote sa všetky prospešné látky menia na škodlivé. Ľudské telo ich nevie spracovať a  ukladajú sa v ňom. Dokonca je už dokázaná spojitosť stužených tukov s hustnutím krvi a problémami s krvným obehom. Ale priznajme si úprimne, ktorý výrobca, či predajca by to chcel zverejniť? Stále sa predávajú a vyhlasujú za zdravé! Ak mi neveríte, odporúčam Vám preštudovať si tenučkú brožúrku biochemičky Dr.Johanny Budwig, v ktorej sú zaznamenané dve z jej vedeckých prác.

To som spomenula len jednu zložku dobroty, na ktorej si pochutnávame cez sviatky. Základom vianočného pečiva je biela múka. Tá sa podieľa na upchávaní našich čriev. Všetky tie dobroty by nám nechutili, ak by neobsahovali cukor. Mnohí ho nazývajú bielym jedom. Pri jeho spracúvaní a bielení sa totiž ,,jedy,, používajú. Kto nechce biely cukor, musí si dávať dobrý pozor, aby sa nedal oklamať a nekúpil hnedý prifarbovaný. Nie je totiž hnedý nerafinovaný cukor to isté, čo hnedý zafarbený. Cukor vytvára závislosť. Je na ňom závislých viac ľudí, než na cigaretách a alkohole. Narúša rovnováhu medzi minerálmi v tele, zvyšuje rýchlosť vylučovania vápnika z tela … Vraj sa v malom detskom telíčku chová ako alkohol? Je potravinou pre Candidu (rod kvasiniek spôsobujúcich pleseň), bez ktorej nie je možný vznik rakoviny v tele. Práve Candida, ktorej sa v tele darí hlavne po nadmernom užívaní antibiotík, je tá, čo si žiada dopĺňať cukor do tela. To je tá závislosť, čo sa pestuje už u malých detí. Tomu napomáhajú aj reklamy na vraj “zdravé” sladkosti.

Vráťme sa ale k tomu, čo obsahujú vianočné dobroty. Skúste hádať bez čoho by Vianoce neboli naozajstnými Vianocami? Správne, sú to vône. Škorica a vanilka. Keďže už dlhšiu dobu nepoužívam ani vanilkový cukor z bežných potravín, neviem Vám povedať, ktoré É-čka obsahuje. To si prečítate na obale. Už to nie je ten pravý vanilkový cukor, čo býval. Aby bol lacnejší, je v ňom namiesto vanilky len umelá náhrada. To sa už radšej nebudem rozpisovať o fosfátoch v práškoch do pečiva.

Toto je len časť toho, čo sa dostane do ľudského tela počas vianočných sviatkov. Ešte sme nespomenuli bohatý jedálny lístok, kde sa mieša jedno cez druhé. Myslíte si, že toto všetko prispeje k zvýšeniu, alebo aspoň k udržaniu si imunity? Môj názor je, že to imunitu zníži. No chvíľu to trvá, kým sa to v tele prejaví. Tak tu máme každoročné ,,posviatočné,, chrípkové epidémie. Tomu vírusu, ktorý je okolo nás aj inokedy, sa darí v období po sviatkoch. Telo na plné obrátky bojuje, zbavuje sa toxínov a nemá už dostatok síl udržiavať si imunitu.

Možno mi nebudete veriť, no k zníženiu imunity prispieva aj južné ovocie! Ovocie, ktoré rastie v teplých južných krajinách obsahuje veľa vody. Slúži na ochladenie ľudí žijúcich v tej oblasti. Darmo niekto hovorí o vysokých dávkach vitamínu C v mandarínkach, pomarančoch, či grepoch. Ich hlavnou úlohou je ochladenie organizmu. U nás je práve zima, tak to nebude len ochladenie, ale podchladenie. Kedysi som si to neuvedomovala. Cez sviatky som si tiež dopriala hlavne mandarínky. Po vyčistení a detoxikácii tela to už cítim. Zjem južné ovocie a zostane mi zima. Už kedysi dávno Edgard Cayce upozorňoval na dôležitosť výberu potravín dopestovaných v oblasti, kde človek žije. Tu sa to prejavuje veľmi silno. Človek pojedajúci cez Vianoce veľa citrusových plodov si podchladí organizmus a zníži svoju imunitu. Výnimkou sú zázračné citróny, keďže ich nejete celé ako napr. pomaranče a toho vitamínu C je v nich viac ako v ostatných plodoch.

Už zopár rokov nakupujem na vianočné sviatky veľa rôznych orechov. Robím dobroty zo sušených sliviek a hrozienok. Návštevy u nás milujú mandle opražené na suchej panvici. Vanilkový cukor kupujem v obchodoch so zdravými potravinami. Múku používam celozrnnú… Moje zdravie a zdravie mojich najbližších je i cez sviatky pre mňa to najcennejšie.

Toto je len pár mojich postrehov o súvislosti jedla s chorobou.

Myslíte si aj vy, že vianočné prejedanie sa prispieva k zvýšeniu chrípkových ochorení?

Má strava vplyv na naše zdravie, alebo od nej zdravie človeka nezávisí?

Je správne veriť , že všetko, čo sa propaguje ako zdravé, je naozaj zdravé?

Jana Strihová pre RealWoman

1 Komentár
  1. Zuzka
    Zuzka says:

    Ahoj Janka,

    Uplne s Tebou suhlasim. Moja dcerka skolkarka ma 5 rokov a doteraz nejedla cokoladu, sladke tycinky a lizatka. Vsetko je o vychove. Je stastna aj bez sladkosti, rada si pochutna na jablcku ci bananiku. Zo skolky nosi denne lizatka, cukriky a cokolady, ktore dava babke – ved ona ma uz aj tak protezu :)
    Dakujem za skvele poucne clanky, mna vzdy velmi inspiruju a povzbudia v tom, ako zijem a konam. Prajem vsetkym pevne zdravie.
    Zuzka

    Odpovedať

Napísať komentár

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>